Головна » 2019 » Листопад » 15 » Біля кожного дерева охоронця не поставиш
09:52
Біля кожного дерева охоронця не поставиш

Біля кожного дерева охоронця не поставиш

 

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження лісів" від 25.04.2019р. №2708-УІІІ суттєво збільшені штрафи за незаконну порубку, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка ( ст..65 КУпАП) , а також за знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень(ст..65-1 КУпАП).

Крім того передбачено штраф за перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев і чагарників. Сума штрафу від 510 грн..

А якщо шкода завдана навколишньому природному середовищу перевищить суму 19210 грн. наступає кримінальна відповідальність яка передбачена ст. 246. КК України (Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) .

Шкода розраховується згідно додатку 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 23 липня 2008 р. N 665 "Такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу підприємствами, установами,організаціями та громадянами незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев і чагарників до ступеня припинення росту і становлять в залежності від діаметра пенька знищеного дерева біля кореневої шийки від 166грн.15 коп. до 12299грн.51 коп.

Але незважаючи на доволі таки великі суми штрафів та відшкодування збитків все ж діяльність так званих чорних лісорубів не стихає , а з приходом осені незаконні рубки стали виявляти не тільки в полезахисних лісосмугах , а й і лісових масивах і навіть в заказниках.

За 9 місяців поточного року працівниками державної лісової охорони ДП "Пологівське ЛМГ" разом з працівниками поліції виявлено та складено 29 протоколів про адміністративне правопорушення за ст..65-1КУпАП за знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень і 12 протоколів за незаконну порубку, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка ( ст..65 КУпАП). Крім того зафіксовано 3 випадки незаконної рубки на невиявлених порушників .

Протягом жовтня і початку листопада лісовою охороною вже виявлено і зафіксовано 3 випадки незаконної порубки , пошкодження та знищення лісових культур і молодняка відповідальність за яке передбачено ст..65 КУпАП, в тому числі складено 1 протокол на порушника , який сплатив штраф і відшкодував завдані збитки добровільно на суму 18972,50 грн. Два випадки незаконної порубки виявлено у ландшафтному заказнику місцевого значення "Лісовий масив на Лисій горі", на жаль порушника не вдалося затримати. 19 жовтня сума шкоди завданої лісу склала 16378 грн., а 03 листопада сума шкоди завданої лісу становить 47233 грн., але у останньому випадку незаконно спиляна деревина вилучена працівниками лісової охорони Василівського лісництва та вивезена на нижній склад лісництва на зберігання . По факту вказаних самовільних рубок направлені листи Василівському відділу поліції ГУНП в Запорізькій області.

Не треба у бідах з незаконними порубками винити тільки лісників, екоінспекторів, поліцію. До кожного дерева охоронця не поставиш, поки ми всі разом не змінемо ставлення до лісу, до природи взагалі, чорні лісоруби разом зі своїми "кришами" будуть нищити полезахисні смуги, ліси, насадження на природнозаповідних територіях.

Категорія: Лісове господарство | Переглядів: 238 | Додав: dplmg_dplmg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: