Головна » 2020 » Лютий » 25 » Ліс – зелена мікстура для нашої планети
10:31
Ліс – зелена мікстура для нашої планети

Ліс – зелена мікстура для нашої планети

            З кожним роком екологічна проблема світу стає одною з першочергових, для вирішення якої потребується прикласти багато зусиль. Глобальне потепління, парниковий ефект, підвищення рівню СО2 -  це далеко не всі проблеми з якими зіштовхується людина в ХХІ столітті.

            По даним вчених з Китаю, Швейцарії та США, для покращення екологічного стану планети, потрібно почати з самого меншого – висадити  дерево. Так, у 2014 році у             Нью-Йорку був запропонований проект, згідно якого до 2030 року сотні держав зобов’язувались зменшити неконтрольовану вирубку лісу, а також висадити близько           300 млн. гектарів лісу. Але на сьогоднішній день данні про виконання цього плану невтішні.

На сьогоднішній день близько 80% лісів нашої планети були знищенні або безповоротно розоренні. Лісові пожежі в Австралії, Північній Європі, Індонезії та інших державах лише посилюють процес екологічної катастрофи. Також крім кисню яким забезпечують нас ліси, також не варто забувати, що дерева є цінним ресурсом,  і їх брак  може спричинити значну екологічну кризу вирішити яку буде вже неможливо. Адже ліс  - це деревина, що забезпечує більше третини всього населення планети опаленням та використовується для приготування їжі. Також не слід забувати що саме з лісових районів  надходить більша частина прісної води для побутового споживання.

            Україна також приєдналась до світу з метою покращення екологічного становища. Так у 2020 році  стартував всеукраїнський проект «Озеленення України» у рамках глобальної ініціативи з висадження дерев. Завдання проекту – 20 березня 2020 року, висадити 1 000 000 дерев за 24 години на території України, сприяти протягом року у висадженні парків та алей, проведення загальнодержавної інформаційної компанії,  та організація міжнародного  флешмобу «Озеленення України. Озеленення планети!». На перший погляд посадити доведеться чимало, але і помітний ефект буде досягнуто лише коли вони виростуть, тому це займе десятиліття. Тому один день дуже мало для поліпшення нашого екологічного становища.

            Державне підприємство «Пологівське лісомисливське господарство» займається висадкою рослин та озеленення нашої планети понад п’ятдесят років. Тільки цієї весни буде посаджено близько 50 гектарів лісу, використавши для посадки близько 220 000 сіянців. І при дбайливому догляді, вчасному доповнені, через десяток років на висаджених територіях, де раніше були пустинні балки з порізаними ерозією схилами будуть рости величні лісові масиви.

            В цей же час лісівники будуть вирощувати в розсадниках декоративні та плодові дерева та чагарники, щоб не тільки ліс дарував нам прохолоду і красу, але і кожен зміг висадити частинку лісу в себе на подвір’ї.  Адже нема необхідності  їхати далеко, якщо біля твого будинку росте чарівний сад з червоної калини, запашної липи, могучого дуба та каштана. А алеї прикрашає форзиція, жимолость та барбарис.

            Потрібно цінувати ліс і тяжку працю лісівників адже як говориться: « Кращий момент, щоб посадити дерево, був двадцять років тому. Наступний – сьогодні» - бо одне дерево, це не тільки гілки та листя, це те що будує наш завтрашній день.

Категорія: Лісорозведення та лісовідновлення | Переглядів: 388 | Додав: dplmg_dplmg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: