Головна » 2018 » Листопад » 12 » ЛІСГОСП ПОПЕРЕДЖАЄ - НЕЗАКОННА РУБКА ШКОДИТЬ ВАШОМУ ГАМАНЦЮ!
10:15
ЛІСГОСП ПОПЕРЕДЖАЄ - НЕЗАКОННА РУБКА ШКОДИТЬ ВАШОМУ ГАМАНЦЮ!

ЛІСГОСП ПОПЕРЕДЖАЄ -

НЕЗАКОННА РУБКА ШКОДИТЬ ВАШОМУ ГАМАНЦЮ!

 

Не так вже й багато лісових насаджень у нашому краї , не більше 3- 4% від загальної площі земель. Переважаючі лісоутворюючі породи в них це акація біла - біля 50% , дуб звичайний близько - 20%, інші листяні породи такі як в'яз, клени явір, гостролистий, татарський, ясенелистий, ясени звичайний та зелений, гледичія колюча, тополі-приблизно 24% і лише 6% від вкритої лісом площі становлять хвойні породи , а саме сосни кримська та звичайна, туя біота, яловець віргінський.

Іноді деякі з цивілізованих наших співвітчизників ведуть себе , як половці чи навала монголо-татарської орди - в кінці літа і повесні палять балки,стерню на полях, пасовища й очерета. Восени "чорні лісоруби" заготовляють дрова, знищуючи лісосмуги. А під Новий рік обов’язково треба піти в ліс і зрубати самому, без дозволу ялинку до свята, з отих шести відсотків хвойних дерев.

Так от державне підприємство "Пологівське лісомисливське господарство" інформує, що згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 85 до 170 гривен. Такі суми штрафу передбачені і за знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень. А якщо нанесена істотна шкода лісу то виникає і кримінальна відповідальність.

А тепер, у відповідності додатку №1 до постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 року №665 - шкода, заподіяної лісу підприємствами, установами, організаціями, та громадянами незаконним вирубанням та пошкодженням дерев і чагарників до ступеня припинення росту розрахована від діаметра дерева біля кореневої шийки(щоб було ясніше - біля самої землі) , а саме діаметром -10сантиметрів і менше - 151,32 грн.

10,1-14 см - 266,63 грн.

14,1- 18 см - 684,56 грн.

18.1- 22 см - 1405,16 грн. і так далі.

Чим більше діаметр пошкодженого дерева тим більше розмір заподіяної шкоди.

А під Новий рік за незаконне вирубання або пошкодження хвойних дерев віком до 41 року розмір шкоди обчислюється за цією таксою збільшеною у три рази.

Таким чином незаконно зрубана ялинка може обійтись любителям екстриму у суму від 538,96 грн. до 4385,48 грн.

Інформація для роздумів "чорним лісорубам" - в разі незаконної рубки десяти дерев діаметром біля кореневої шийки 18,1-22 см, об’ємом з причіп легкового автомобіля орієнтовно 1,5-2 м3 шкода заподіяна лісу складатиме близько 13000грн . Додати до цього треба ще й нервові клітини , які на жаль не купиш та і сумління , якщо воно є.

Отож лісгосп попереджає - незаконна порубка шкодить вашому гаманцю!

Категорія: Охорона та захист лісу | Переглядів: 348 | Додав: dplmg_dplmg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: