Головна » 2017 » Грудень » 15 » Охорона хвойних насаджень
14:34
Охорона хвойних насаджень

Не можна навіть уявити новорічне свято без ялинки. Нині є багатий вибір штучних, та громадяни віддають перевагу лісовій красуні. Вже незабаром в місті з’являться міні-ринки з продажу ялинок, але не всі продавці здійснюють свою діяльність законно. Першими порушниками є ті, хто займається незаконною вирубкою. Аби запобігти порушенню природоохоронного законодавства при заготівлі ялинок у передноворічний період, ДП «Пологівський лісгосп» розробив комплекс заходів з охорони хвойних насаджень. У період передноворічної кампанії в лісових масивах здійснюватиметься постійне чергування працівників державної лісової охорони,представників національної поліції, громадських організацій які будуть здійснювати перевірку законності придбання та перевезення новорічних ялинок на автомобільних дорогах.

Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, незаконна порубка дерев хвойних порід тягне за собою накладання штрафу. За незаконне вирубування або пошкодження до ступеня припинення росту хвойних дерев віком до 41 року розмір шкоди складає 133,09 грн, а в грудні-січні розмір шкоди збільшується у 3 рази, мінімальний розмір шкоди за одну незаконно зрубану ялинку діаметром до 10 сантиметрів складатиме 399 грн. 27 коп.

На територіях природно-заповідного фонду за незаконне вирубування, видалення або пошкодження до ступеня припинення росту молодих хвойних та вічнозелених дерев (віком до 41 року) розмір шкоди складає 93,0 грн, а в грудні - січні розмір відшкодування обчислюється за цією таксою, збільшеною у три рази складатиме 279,0 грн.

Розрахунок розміру збитків залежить від діаметру незаконно зрубаної ялинки. Знищення або пошкодження лісових насаджень тягне за собою накладення штрафу на громадян від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а саме від 85 до 170 гривень.

Тобто за 1 незаконно зрубану ялинку браконьєру доведеться заплатити мінімум 484,27 грн., а в межах об’єктів природно-заповідного фонду 364,0 грн.

Придбати новорічні ялинки можна на спеціально визначених місцях біля контор лісогосподарських підприємств та лісництв.

У випадку , якщо була нанесена істотна шкода, відповідно до ст.246 КК України « Незаконна порубка лісу», штраф від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк із конфіскацією незаконно добутого. Тож, шановні громадяни, готуючись до Новорічних свят, подбайте, щоб ніщо не затьмарило ваші свята!

Категорія: Охорона та захист лісу | Переглядів: 343 | Додав: dplmg_dplmg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: