Головна » 2014 » Листопад » 26 » Охорона новорічних ялинок
17:53
Охорона новорічних ялинок

Охорона шпилькових насаджень розпочата

 

В Україні дуже широкого поширення набуло ялинкове браконьєрство, тобто самовільні рубки. В одних випадках люди просто вирубають в лісі молоді деревця, в інших, коли поблизу немає молодих посадок – залазять на дорослі дерева і відпилюють їм верхівки. В особливо варварських випадках, горе-лісоруби пиляють дорослі дерева лише для того, щоб, коли вони впадуть, відокремити від них симпатичну верхівку.

Для запобігання проявам браконьєрства, кожного року на передодні новорічних свят ДП" Пологівське ЛМГ" спільно з ГУ МВС України в Запорізькій області проводять операцію „Новорічна ялинка”, згідно якої проводять посилену охорону хвойних лісових насаджень . В обов'язки рейдових бригад входить затримання злодіїв і складання протоколів відносно нелегальних заготівників ялинок. Але основним завданням  все ж таки є попередження самовільних рубок.

 За самовільні рубки передбачається накладення адміністративних штрафів у розмірі від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А розмір збитку нанесений в результаті самовільної рубки розраховується відповідно до товщини стовбура зрубаного  дерева та у грудні – січні збільшується утричі, якщо ялинку знищено на землях лісового фонду. Отже, мінімальний штраф складає - від 85 грн.; збиток - від 197 грн., а ціна такої ялинки  для лісопорушника становитиме - від 282 грн.  Орієнтовна ціна на новорічну ялинку    в ДП" Пологівське ЛМГ" цього року становитиме 60-70 грн. 

   Долучитися до всеукраїнської операції зі збереження лісових насаджень може кожен. По-перше, не допускати незаконних вирубок хвойних насаджень. По-друге, купувати новорічні ялинки тільки в організованих пунктах продажу. По-третє, обрати собі альтернативу живій ялинці, зробити добру справу для природи і при цьому не відмовитись від звичаїв. Адже створити відчуття свята, радісного очікування новорічного дива можна й без знищення дерев. Наприклад, маючи свій будинок та двір, можна виростити власну ялинку чи сосну й прикрашати її на новорічні свята. До речі, великий вибір саджанців хвойних порід можна придбати в розсадниках лісгоспу  .Також оселю можна прикрасити оригінально сосновими гілочками які також будуть реалізовуватись з ялинками за відносно невелику ціну - від10грн.

            ДП" Пологівське ЛМГ" звертається до всіх мешканців  з проханням: перш ніж зрубати «зелену красуню», добре подумати, адже недешево обходиться природі наше новорічне свято.

 

 

Інженер з охорони та захисту лісу                             С.Л. Кіріченко

Категорія: Охорона та захист лісу | Переглядів: 582 | Додав: dplmg_dplmg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: