Головна » 2015 » Вересень » 30 » Особливості боротьби з шкідниками
09:48
Особливості боротьби з шкідниками

Особливості боротьби з шкідниками

 

Людство вже давно прийшла до висновку, що за свій урожай і свої запаси потрібно боротися з вічними конкурентами. Ми їх називаємо шкідниками, тому що вони в тій чи іншій мірі шкодять нашому благополуччю, втручаючись у наші плани і в наше життя.

 

За століття розвитку нашої цивілізації було придумано чимало способів боротьби з шкідниками. З кожним новим витком прогресу в сільському господарстві з'являлися нові і удосконалювалися старі методи, створювалися знаряддя і відпрацьовувалися технології боротьби.

 

На сьогоднішній день існує маса методів боротьби зі шкідниками та попередження їх появи. До таких методів належать:

Агротехнічний (дотримання сівозмін і просторової ізоляції культур, використання проміжних посівів культурних рослин, знищення культур, які виступають проміжними резерваціями шкідників, смуговий посів культур з різними фітонцидними і відлякуючими властивостями)

Хімічний (використання інсектицидів, акарицидів, нематоцидов, антигельмінтиків, родентицидів, інсектицидне протруювання насіння, хімічна обробка складів)

Біологічний (використання ентомофагів, фітоінсектицидів, мікробіологічних, вірусних та бактеріальних препаратів)

Фізичний (вплив високих і низьких температур, водяної пари, електричного струму)

Механічний (зяблева оранка з оборотом брили, ручне збирання та знищення шкідників, застосування сухих і липких ловчих поясів, приманок, пасток, агроволокна)

Карантинний (застереження перевезення шкідників, карантинний контроль товарів, контроль за міграціями)

Організаційний (своєчасне проведення всіх агротехнічних операцій, дотримання оптимальних строків посіву та захисних обробок сільгоспкультур)

 

Найбільш поширеним є хімічний метод боротьби зі шкідниками. Застосовувані при цьому засоби захисту - інсектициди, впливають не тільки на шкідливі організми, а й на навколишнє середовище. Інсектициди в основному відносяться до 2 і 3 класів небезпеки, і тільки деякі препарати з діючими речовинами з групи неонікотиноїдів мають 4 клас небезпеки, тобто малотоксичні для людини і навколишнього середовища. Тому, застосовуючи в боротьбі зі шкідниками інсектицидні препарати, необхідно враховувати це. Для захисту городів і садів від хвороб, шкідників і бур'янів населенню пропонуються дрібно фасовані пестициди, які обов'язково мають реєстрацію для використання населенням. Це означає, що препарат пройшов біологічні та токсикологічні випробування в аналогічних застосуванню в приватному секторі умовах, не завдав шкоди навколишньому середовищу і залишки пестициду не виявлені в продукції. Після обробок регламентується час виходу на оброблені пестицидами ділянки, яких потрібно дотримуватися, щоб уникнути отруєння. Тільки дотримуючись регламентів застосування пестицидів і правил техніки безпеки, можна забезпечити ефективний захист рослин від хвороб, шкідників і бур'янів.

Інженер ОЗЛ С.Л. Кіріченко

Категорія: Охорона та захист лісу | Переглядів: 587 | Додав: dplmg_dplmg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: