11:10 Підгодівля дикої фауни взимку – запорука її збереження | |
Зима – сувора пора року для диких тварин. Багато
джерел їжі вже вичерпалися або були засипані снігом. На щастя, ми можемо їм
допомогти. Тварини
проводять зиму по-різному.
Багатьом із них доводиться переживати численні незручності. Життя тварин стане
легшим, якщо люди допоможуть їм. Іноді людина може навіть врятувати їм життя. З настанням суворої зими стало нелегко не тільки
людям, а й диким тваринам, що мешкають в лісових просторах. Але відповідні єгерські
служби не стоять осторонь, а всіляко підтримують фауну в цих непростих погодних
умовах. Підгодівля диких тварин сіном -
традиційний біотехнічний захід. Заготівлю сіна для диких тварин проводять в
звичайні для сінокосу терміни на лісових галявинах, сіножатях. При заготівлі
трав'яних кормів потрібно звертати увагу на висоту скошування: низьких трав - 5
см від поверхні грунту, а високих - 6-7 см. Згрібати висушене сіно необхідно
обережно, щоб не втратити його суцвіть, молодого листя, які багаті поживними
речовинами. Крім природних кормів для підгодівлі
тварин вирощують різні однорічні та багаторічні кормові культури: озимі жито і
пшеницю, горох, яра та озима віка, рис озерний, конюшини, топінамбур, кормова
капуста, кукурудза та ін. Перспективним є вирощування на невжитках багаторічних
кормових культур, які відзначаються високою врожайністю зеленої маси та малою
нормою висіву. Зберігають висушене сіно у копицях
та скиртах. Недосушене сіно при скиртуванні підсолюють із розрахунку 3-5 кг на
1 ц сіна, конюшинове сіно - 10 кг солі на 1 т. Підгодівля тварин гілковими кормами у вигляді віників,
є одним з найбільш масових біотехнічних заходів. Заготовляють віники із пагонів
(з листками) деревно-чагарникових порід, які найбільше поїдаються ратичними та
зайцеподібними, а саме: ясеня, верби, осики, горобини, яблуні, груші лісової,
крушини та ін. їх слід заготовляти в період, коли вони мають найбільший вміст
поживних речовин, зокрема сирого протеїну. Вміст сирого протеїну в
деревно-чагарникових рослин сягає максимуму в період масового розвитку листової
поверхні. Отже, заготовляти корми слід на ранніх стадіях розвику рослин, в
основному з 15 червня до 15 липня, а інколи і раніше, залежно від природних
умов. Обов'язковою умовою одержання
високоякісних кормів є суворе дотримання технології їх заготівлі. Зокрема,
серед деревно-чагарникових рослин для зрізування потрібно відбирати добре
розвинуті повністю вкриті листям пагони. Зрізаються гілки діаметром 0,5 см.
В'яжуть віники мотузкою, шпагатом або ликом, але не дротом. Сушити їх
рекомендується в затінку. Під час сушіння їх декілька раз обприскують 5-6% -
ним розчином кухонної солі. Висушені пагони з листям обережно складають, або
підвішують, у сухих кормосховищах та зберігають для підгодівлі тварин взимку. Зимова підгодівля мисливських тварин повинна бути
спрямована на заготівлю певного запасу кормів з метою не годування тварин, а
використання його у екстремальних умовах для рятування їх від голоду (глибокий
сніговий покрив, різка зміна температур, ожеледиця тощо). Для розрахунку
кількості кормів, що необхідні в зимовий період, приймається (в середньому)
сезон підгодівлі строком на 100 діб (з 1 листопада по 15 лютого). Тривалість
сезону підгодівлі, а також початок і закінчення його, визначається користувачем
мисливських угідь у залежності від конкретних кліматичних умов. Працівниками єгерської служби ДП «Пологывське ЛМГ» у грудні-січні
було викладено звірам – 85,4 центнера зерна та зерновідходів, 25,6 центнера
соломи сорго та лісового сіна, 617 гілячкових віників та 19 кг дикорослих
плодів. Сьогодні й у наступні дні проводиться охорона
мисливських угідь та ведеться підгодівля диких тварин і птахів. Дикі звірі –
наше велике багатство. Вони прикрашають природу, приносять користь людям, ваша
щира допомога сьогодні вкрай необхідна фауні і флорі. У холодну пору звірі і
птахи нерідко гинуть не тільки від холоду, а й від нестачі кормів. Прохання до громадян та молоді не стояти осторонь, та
взяти активну участь у підгодівлі диких тварин у зимово – весняний період.
Єгерська служба ДП «Пологівське ЛМГ» | |
|
Всього коментарів: 0 | |