Головна » 2014 » Лютий » 3 » Підгодівля дикої фауни взимку – запорука її збереження
11:10
Підгодівля дикої фауни взимку – запорука її збереження

Зима – сувора пора року для диких тварин. Багато джерел їжі вже вичерпалися або були засипані снігом. На щастя, ми можемо їм допомогти.

Тварини проводять зиму по-різному. Багатьом із них доводиться переживати численні незручності. Життя тварин стане легшим, якщо люди допоможуть їм. Іноді людина може навіть врятувати їм життя.

З настанням суворої зими стало нелегко не тільки людям, а й диким тваринам, що мешкають в лісових просторах. Але відповідні єгерські служби не стоять осторонь, а всіляко підтримують фауну в цих непростих погодних умовах.

Підгодівля диких тварин сіном - традиційний біотехнічний захід. Заготівлю сіна для диких тварин проводять в звичайні для сінокосу терміни на лісових галявинах, сіножатях. При заготівлі трав'яних кормів потрібно звертати увагу на висоту скошування: низьких трав - 5 см від поверхні грунту, а високих - 6-7 см. Згрібати висушене сіно необхідно обережно, щоб не втратити його суцвіть, молодого листя, які багаті поживними речовинами.

Крім природних кормів для підгодівлі тварин вирощують різні однорічні та багаторічні кормові культури: озимі жито і пшеницю, горох, яра та озима віка, рис озерний, конюшини, топінамбур, кормова капуста, кукурудза та ін. Перспективним є вирощування на невжитках багаторічних кормових культур, які відзначаються високою врожайністю зеленої маси та малою нормою висіву.

Зберігають висушене сіно у копицях та скиртах. Недосушене сіно при скиртуванні підсолюють із розрахунку 3-5 кг на 1 ц сіна, конюшинове сіно - 10 кг солі на 1 т.

Підгодівля тварин гілковими кормами у вигляді віників, є одним з найбільш масових біотехнічних заходів. Заготовляють віники із пагонів (з листками) деревно-чагарникових порід, які найбільше поїдаються ратичними та зайцеподібними, а саме: ясеня, верби, осики, горобини, яблуні, груші лісової, крушини та ін. їх слід заготовляти в період, коли вони мають найбільший вміст поживних речовин, зокрема сирого протеїну. Вміст сирого протеїну в деревно-чагарникових рослин сягає максимуму в період масового розвитку листової поверхні. Отже, заготовляти корми слід на ранніх стадіях розвику рослин, в основному з 15 червня до 15 липня, а інколи і раніше, залежно від природних умов.

Обов'язковою умовою одержання високоякісних кормів є суворе дотримання технології їх заготівлі. Зокрема, серед деревно-чагарникових рослин для зрізування потрібно відбирати добре розвинуті повністю вкриті листям пагони. Зрізаються гілки діаметром 0,5 см. В'яжуть віники мотузкою, шпагатом або ликом, але не дротом. Сушити їх рекомендується в затінку. Під час сушіння їх декілька раз обприскують 5-6% - ним розчином кухонної солі. Висушені пагони з листям обережно складають, або підвішують, у сухих кормосховищах та зберігають для підгодівлі тварин взимку.

Зимова підгодівля мисливських тварин повинна бути спрямована на заготівлю певного запасу кормів з метою не годування тварин, а використання його у екстремальних умовах для рятування їх від голоду (глибокий сніговий покрив, різка зміна температур, ожеледиця тощо). Для розрахунку кількості кормів, що необхідні в зимовий період, приймається (в середньому) сезон підгодівлі строком на 100 діб (з 1 листопада по 15 лютого). Тривалість сезону підгодівлі, а також початок і закінчення його, визначається користувачем мисливських угідь у залежності від конкретних кліматичних умов.

Працівниками єгерської служби ДП «Пологывське ЛМГ» у грудні-січні було викладено звірам – 85,4 центнера зерна та зерновідходів, 25,6 центнера соломи сорго та лісового сіна, 617 гілячкових віників та 19 кг дикорослих плодів.

Сьогодні й у наступні дні проводиться охорона мисливських угідь та ведеться підгодівля диких тварин і птахів.

 Дикі звірі – наше велике багатство. Вони прикрашають природу, приносять користь людям, ваша щира допомога сьогодні вкрай необхідна фауні і флорі. У холодну пору звірі і птахи нерідко гинуть не тільки від холоду, а й від нестачі кормів.

Прохання до громадян та молоді не стояти осторонь, та взяти активну участь у підгодівлі диких тварин у зимово – весняний період.

 

 

Єгерська служба

ДП «Пологівське ЛМГ»

Категорія: Мисливство | Переглядів: 1668 | Додав: dplmg_dplmg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: