Головна » 2015 » Травень » 26 » Початок пожежонебезпечного періоду
10:12
Початок пожежонебезпечного періоду

Початок пожежонебезпечного періоду

          Для більшості громадян щоденна  робота лісівників залишається непоміченою. Здається їм,  що ліси ростуть самі , самі по собі в лісах з’являються птахи та звірі , гриби та  ягоди. Але це не так .З 1969 року на Пологівщині створенням лісів , їх охороною ,  збереженням займаються працівники Державного підприємства «Пологівське лісимисливське господарство», назва говорить сама за себе .

         Вирощування лісу , його збереження , приваблення в ліси диких тварин та птахів – це постійний клопіт , постійна робота лісівників .    В квітні добігла  кінця головна пора для лісівників  - весняна посадка лісу . Руками працівників Пологівського лісництва на землях району ( Інженерненська та Кінськороздорівська сільські ради ) створено 34,5  гектари лісових насаджень з такими головними породами , як дуб звичайний , акація біла , сосна кримська. Працівники лісу виконують благородну справу – примножують та зберігають зелене багатство нашого краю, докладають максимум зусиль , щоб виховати у громадян шану до лісу .  Оберігати ліси – це  першочергове завдання не тільки лісівників , але й усіх  громадян . А оберігати є від кого та від чого . Це шкідники та хвороби лісу , ранньоосінні та пізньовесняні заморозки , літня спека , яка випалює все живе на молодих посадках .

 Головним же фактором ризику для лісу є недбала людська діяльність ,- необережне поводження з вогнем у лісі (  розкладання багать , незагашені недопалки ,  та інше ) випасання худоби на лісових масивах , самовільна вирубка дерев не тільки для опалення власної домівки , а й для збагачення .    

       Силами самої лісової охорони не можливо зберегти всі зелені насадження , а недосконала правова база ще й допомагає затриманим порушникам уникнути покарання за скоєння відносно державного багатства – лісових насаджень - злочину .

     У зв’язку з настанням сухої вітряної погоди підвищується пожежна безпека в лісах. В даний період розпочинається масовий виїзд населення в вихідні та святкові дні в лісові насадження для відпочинку, що майже завжди супроводжується розведенням багать. Але порушення вимог пожежної безпеки в лісах України тягне за собою накладання штрафу на громадян від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб від трьох до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

        Хочеться наголосити на тому, що спалювання рослинних залишків суворо заборонено в Україні статтями 16 та 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», ст. 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», пунктами 3.6.14. та 3.7.1. «Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій», пунктами 3.6 та 6.4.2. «Правил утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України», статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.     Шкода ,  нанесена  навколишньому  середовищу ,  вимірюється ще й  у грошовому еквіваленті : так згідно « Кодексу України про адміністритивні правопорушення», стаття 77-1  « Самовільне випалювання рослинності та її залишків » , тягне за собою накладання штрафу від 850 до 1190 гривень .Окрім штрафу порушник заплатить ще й значну суму за підпал , необережне поводження з вогнем та порушення інших вимог пожежної безпеки в лісах , яка обчислюється в десятикратному розмірі діючих такс на деревину лісових порід,  що складає не менше 11,6 т.грн за один гектар.

Закликаємо не один раз подумати перед тим , як йти в ліс з сокирою , пилкою чи розкладати багаття.

Зберегти ліси можна тільки спільними зусиллями свідомих громадян!               

 

Інженер з охорони та захисту лісу Сергій Кіріченко . 

Категорія: Охорона та захист лісу | Переглядів: 447 | Додав: dplmg_dplmg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: