Головна » 2018 » Листопад » 5 » Степовий ліс чи ліс в степу
10:01
Степовий ліс чи ліс в степу

Останнім часом про лісівників склалась громадська думка як про нерадивих хазяїв і буцімто що не лісник то ворог лісу а то і всієї екосистеми.

Не будемо виправдовуватись, просто розповімо про роботу лісівників. По перше, у саме поняття "лісівники" входять не тільки лісники чи лісничі , а й водії і трактористи, лісоруби і станочники, лісова охорона і робітники які збирають насіння, плекають сіянці в розсаднику, саджають ліс.

Державне підприємство "Пологівське лісомисливське господарство" опікується лісами на території восьми адміністративних районах Запорізької області, а саме у Розівському, Більмацькому, Пологівському, Гуляйпільському, Чернігівському, Оріхівському, Василівському, Михайлівському. В кожному з цих районів є підрозділи лісгоспу - лісництва, працівники яких займаються охороною і захистом лісу, доглядом за лісовими насадженнями, збором насіння дерев і чагарників лісових порід, з яких вирощують сіянці, якими потім і створюють нові ліси, або відновлюють ті ділянки, що були пошкоджені пожежею чи іншим стихійним лихом.

Протягом останніх трьох років держава не дбає про державні підприємства лісової галузі, особливо це помітно у нашій степовій зоні де ліси на 80% штучні, рукотворні і якщо не доглядати за ними то степовий ліс або ліс у степу загине. А там знов пилові бурі, вітрова та водна ерозія грунтів.

Але як би не було тяжко лісівники дбають про ліс. В цьому році , за підтримки Запорізької обласної ради та обласної адміністрації і колег лісівників ресурсних областей державне підприємства "Пологівське лісомисливське господарство" провело попереджувальні протипожежні заходи по створенню та догляду за протипожежними мінералізованими смугами , завдяки яким пожежа з прилеглих до лісу територій не переходила в насадження. Також проводились рубки формування і оздоровлення лісу.

І саме головне, лісівниками нашого підприємства навесні цього року створено 40 га лісу, зараз у ці осінні дні буде закладено ще 65 га нових лісів , це понад 250 тисяч штук сіянців деревночагарникових порід та 1200 кг жолудів дуба звичайного. Крім того вирощено сіянців для посадки лісових культур у 2019 році 700 тисяч штук та зібрано насіння лісових порід для посіву у розсаднику 2000 кг , з якого виростуть сіянці для посадки лісових культур у 2020-21 роках. Маємо надію….

… Маємо надію , що лісові культури створені в цьому році приживуться , підростуть, і згодом (років через 15-20) хтось відпочиваючи у затінку дерев спитає: "Це степовий ліс чи ліс в степу?"

Категорія: Лісорозведення та лісовідновлення | Переглядів: 704 | Додав: dplmg_dplmg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: